2011. szeptember 4., vasárnap

Egy picinyke épület múltja és jelene

Fotó: Kósa Károly, 2007.11.29.

Áll egy garázsnyi házikó Szolnok "Nagyvárosának" Rákócziról nevezett útján, a szintén vezérlő fejedelmünk nevét viselő iskola közelében. Trafik volt itt egykoron. Az általános iskola utolsó éveit végző (egyébként a város távolabbi részén lakó) "blogger" itt vásárolta az 1960-as évek végén élete első cigarettáit: a kék és a piros Darut. A trafik évtizedekkel ezelőtt megszűnt, majd állatbarátok jártak ide kedvenceik eledeléért. Aztán ők is hiába jöttek. Már csak a tábla látható, s az épület bizonyára azt várja, mikor épül a helyén egy új társasház, melynek lakói mit sem tudnak majd a kék meg a piros Daru cigarettáról.

Kártyanaptár. Forrás: retronom.hu

6 megjegyzés:

 1. Igen én régen vásároltam itt, sőt még a másik oldalon lévő elődjében is. De nem cigarettát, hanem füzetet, tollat. Ha nem volt nálunk a matek füzet szünetben átszaladtunk vettünk újat.

  VálaszTörlés
 2. Igen, szemben volt az elődje ennek a trafiknak.Az az épület is megvan még , csak az utcára nyíló bejárata lett befalazva. Menkóék trafikja volt, az öreg Menkó bácsi, olyan sipákolós hangú féllábú öreg volt, lehet, hogy hadirokkant volt, azért üzemeltethetett trafikot, bár nem tudom az 50-es években ez mennyit számított, gyanítom inkább hátrány volt, mint előny!!!

  VálaszTörlés
 3. Elnézést az előző megjegyzésem még névtelen volt.
  A bejegyzést személyes élményeim alapján írtam, ugyanis a Rákóczi úti iskolába jártam 1958-1966 között. A környéket pedig elég jól ismertem, a családunk ugyanis több száz éve ott lakott -a Rákóczi út 15. szám alatt- és környékén.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kavics!
   Köszönöm hozzászólásait!
   Bizonyára megtalálja őseit a "Háztulajdonosok 1932-ben" c. oldalon és talán még az "1848-as nemzetőrök a szolnoki Nagy tizedből" című névsorban is.
   Ha van e blogba illő családi fotója vagy dokumentuma, szívesen közzéteszem.
   Üdvözlettel: Kósa Károly

   Törlés
  2. Kedves Károly!
   Válaszoltam már Önnek itt, de nem nagyon ismerem a blog működését és valószínűleg eltűnt a válaszom.
   Tehát, nagyon is sokat segítenek az említett dokumentumok.
   A Háztulajdonosok is, bár -mivel ott éltek az őseim is és jómagam is 1966-ig- azt ismertem /persze nem mindenkit, csak a közvetlen szomszédokat/.
   A Nemzetőrökkel viszont sikerült kb. 200 évet visszaugranom a család történetében! /3 férfiember is volt nemzetőr/
   Ami a dokumentumokat illeti, sok régi fotóm van, de ezek inkább családi fotók és inkább személyek, nem helyszínek.
   Azért szétnézek Nagymamám hagyatékában, hátha találok valamit ami ittt is érdekes lehet.
   üdvözlettel:
   Kavics

   Törlés
  3. Kedves Kavics!
   Örülök, hogy segíteni tudtam.
   Egy családi fotó is érdekes lehet, különösen akkor, ha régebbi korok viseletét, a lakás berendezését is bemutatja, vagy ha van egy hozzá fűződő történet.
   Jó kutakodást a Nagymama hagyatékában! Ott még családi iratok is rejtőzhetnek.
   Üdvözlettel: KK

   Törlés