2011. július 2., szombat

Nagyváros a kisvárosban

"Nem Pestről van itt szó, illetve pestiekről, szegediekről vagy debreceniekről, akik joggal mondhatják magukat magyar „nagyvárosiak”-nak, ha éppen manapság ilyesfajta címekre jönne gusztusuk. A „Nagyváros” Szolnok egyik nagy kerülete, amely a Konstantin utcánál kezdődik és a „Kaszárnya körút”-nál (ahogy régen nevezték) ér véget, északi határa a Baross-utca, déli pedig a Tomori út, amely a barátok kertje és Sóház között születik, és elhaladva a hajóállomás, a Klein-korcsma, a Félcsizmasor, a gyufagyár és a Konzum-ház előtt, a temetői átjárónál végződik, a „Gödrök” mellett.

Manapság persze már idejét múlta a „Nagyváros” elnevezés, — ma már VI. kerület az úri titulusa — az utcákat is másképpen hívják. Sóház sincsen, a barátok „kertje” is sivár tér lett, a Klein-korcsma helyén trafik van, a gyufagyárra is kevesen gondolnak, de a „nagyvárosiak” külön kasztot alkotnak ma is, a megnőtt Szolnok keveredett emberrengetegében, és ha a régiek valahol összetalálkoznak, a mai történetek helyett szívesebben elidőznek a régmúlt históriákon és azok feledhetetlen hősein."

Szabó Barna jellemzi így Ismeretlen Szolnok (Szolnok, 1941.) című könyvében azt a kerületet, melynek talán ő volt a leghíresebb lakója.

A Nagyváros és a Czakókert (Szolnok város térképe. 1927. Részlet.)

5 megjegyzés:

  1. Ősi szolnokiként - apám, nagyapám, dédapám, dédnagyapám is Szolnokon született - nagy örömömre szolgál a blogban való nézelődés - még ha az önkormányzat nem is támogatja. Nos én annál inkább. Örömmel írhatom, hogy jelenleg a Nagyváros lakója vagyok - Bercsányi utcai lakos lévén. Mondjuk nem itt születtem, hanam a nagyapám Gorove utcai házában, hogy most miért nem ott lakom - hát ez egy egészen más történet, amivel nem akarnám elrontani a honlap patinás, csak tősgyökeres szolnokiak által értékelhető hangulatát. Örülök, és büszke vagyok, hogy ilyen honlap létezik kis városunkban, és nagyon bízom abban, hogy nem én leszek az egyetlen hozzászóló.

    VálaszTörlés
  2. Méltatlanul, nagyon-nagyon kevés ember által ismert blog ill. blogsorozatok ezek a Kósa Károly által írt/szerkesztett, hiánypótló írások. A patriotizmus itt kezdődik!
    Olyan sok érdekes történetet olvastam már ezen oldalakon, hogy csak a legutóbbit említsem, Galgóczy Erzsébetről eddig semmit sem hallottam, szerintem sokakkal együtt.

    Ahol csak lehet én reklámozom a blogot!


    Azt, hogy az Önkormányzat miért nem támogatja a blogot, őszintén szólva nem tudom. Főképp azért is érthetetlen ez, mert a facebookon nagy rajongótábora van a régi szolnoki képeket postolgató oldalaknak (amikre egyébként haragszom és már kiírtakoztam "belőlük", mivel sok képet forrásmegjelölés nélkül tesznek fel, majd azokat még akkor sem veszik le ha szól az ember, hogy saját tulajdona a kép - inkább vitatkoznak, leírják, hogy a neten találták, és miért nem vízjeleztem meg a képet (összerondítva ezzel...), de le nem hajlandók szedni azt.)

    Hiszem, hogy az utcák/házak/valamikor itt élő, mára elhalt emberek történeteit megismerve sokkal hozzáértőbben lehetne a várost is fejleszteni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az elismerést és a reklámozást.
    Újabban én is kénytelen vagyok feliratozni a képeket. Részben azért, mert aki ott járt (10, 20, 100 évvel ezelőtt), megörökítette azt a pillanatot vagy állapotot, megőrizte és közreadta a képet, (egyes esetekben rám bízta a gyűjteményét,) az igazán megérdemli, hogy ne a más neve álljon a kép mellett; másrészt azért, hogy az összefüggéseiből kiragadott, adatok nélkül "megosztott" kép is tartalmazzon némi információt.
    Sokan ezekből a blogokból tudták meg, hogy nem "csak" szolnokiak, hanem ezen belül pl. "nagyvárosiak".

    VálaszTörlés
  4. A Nagyváros területe jórészt megegyezik az egyik önkormányzati választókerülettel. Ennek korábbi képviselőjeként rendszeresen használtam a "Nagyváros" megjelölést és készült Nagyvárosi krónika is, így elég sokat tanulmányoztam az előzményeket is.
    Csak egy érdekességgel szeretném kiegészíteni a leírtakat. Talán egyedüliként a városban, a mai Rákóczi út, Bercsényi utca sarkán lévő ház fala még őrzi azt a régi utcanévtáblát, melyen látható a VI.kerület megjelölés

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, megörökítem hamarosan.

    VálaszTörlés